پرتال کلینیک تخصصی دیابت پارسیان
سبد خرید خالی است.

دیابت و عوارض چشم

دیابت و چشم

تمام افراد مبتلا به دیابت این را می دانند که بیماری آنها در بلندمدت، تهدیدی برای سلامت چشم هایشان محسوب می شود ، اما به احتمال زیاد اکثر آنها نمی دانند که دیابت شایع ترین علت نابینایی قابل پیشگیری در دنیا می باشد. دیابت می تواند سبب بروز آب مروارید، آب سیاه و خونریزی های عروقی در چشم شود. پس برای پیشگیری از بروز این عوارض و مقابله با آنها، باید از هم اکنون اقدام نمود.

بیماری های چشمی در دیابت

اگر مبتلا به دیابت هستید، جهت پیشگیری از مشکلات چشمی ملاقات منظم با چشم پزشک اهمیت می یابد. قندخون بالا، خطر مشکلات چشمی را افزایش می دهد. در حقیقت، دیابت علت نابینایی در بزرگسالان ۲۰ تا ۷۴ سال می باشد.
اگر مشکلات چشمی و دیابت دارید، به محض اطلاع از مشکلات چشمی به سراغ عینک نروید. ممکن است این مشکلات به دلیل بالا بودن قندخون و در کوتاه مدت اتفاق بیافتد. قندخون بالا در افراد مبتلا به دیابت سبب تورم عدسی چشم شده که توانایی فرد را در دیدن دچار تغییر می نماید. برای اصلاح این مشکل چشمی، شما باید تا حد امکان قندخون خود را به حد طبیعی بازگردانید ( ۱۳۰ – ۷۰ میلی گرم بر دسی لیتر قبل از وعده غذایی، کمتر از ۱۸۰ میلی گرم بر دسی لیتر یک تا دو ساعت بعد از وعده غذایی ). گاهی اوقات ممکن است برای برگشت کامل بینایی به سه ماه زمان نیاز داشته باشید. تاری دید نیز می تواند از علایم جدی تر مشکلات بینایی در دیابت باشد. سه مشکل بینایی که در افراد دیابتی ممکن است دیده شود عبارت است از : کاتاراکت، گلوکوم و رتینوپاتی …

کاتاراکت و دیابت

در این بیماری چشمی عدسی کدر می شود. عدسی چیزی است که همانند دوربین عکاسی این اجازه را به ما می دهد که تصور را ببینیم و بر روی آن تمرکز نماییم. اگرچه این احتمال وجود دارد که هر فردی به کاتاراکت مبتلا شود اما افراد دیابتی این مشکل چشمی را در سنین پایین تر تجربه نموده و این مشکل نسبت به افراد غیر دیابتی سرعت پیشرفت بیشتری نیز دارد.
اگر مبتلا به کاتاراکت هستید، نواحی کدر در عدسی چشم شما ایجاد شده که پیامد آن عدم توانایی در تمرکز بینایی و نقص بینایی می باشد. علامت این مشکل بینایی در دیابت به صورت تاری دید می باشد. در طی جراحی کاتاراکت، کدورت عدسی برداشته می شود..

گلوکوم و دیابت

این بیماری زمانی اتفاق می افتد که مایع داخل چشم به درستی تخلیه نشود. تجمع مایع داخل چشم سبب افزایش فشار داخل چشم می شود. این افزایش فشار می تواند به رگ ها و اعصاب چشم صدمه زده و سبب تغییر در بینایی شود. برای درمان گلوکوم و کاهش فشار داخل چشم می توان از داروها کمک گرفت. گاهی این بیماری تا مراحل پیشرفته هیچ علامت و نشانه ای نداشته و در موارد کمتر ممکن است علایمی شامل سردرد، درد چشم، تاری دید، آبریزش چشم و کاهش بینایی وجود داشته باشد. درمان این مشکل چشمی در دیابت قطره چشمی، لیزر درمانی، داروها یا جراحی می باشد. شما می توانید از مشکلات جدی چشم در دیابت با انجام معاینه منظم سالانه پیشگیری نمایید.
نوع دیگری از گلوکوم به نام گلوکوم نئوواسکولار وجود دارد که با احتمال کمتر در افراد دیابتی نیز بروز می نماید. در این شکل از گلوکوم رگ های خونی جدید در عنبیه ( بخش رنگی چشم ) رشد می کنند. این رگهای خونی مانع عبور جریان نرمال مایع خارج چشم شده و سبب بالا رفتن فشار داخل چشم می گردند. درمان این مشکل ساده نیست. یک انتخاب می تواند لیزر درمانی جهت کاهش رگ ها باشد.

رتینوپاتی دیابتیشبکیه چشم یک گروه خاص از سلول ها بوده که نور وارد شده از طریق عدسی را به تصویر تبدیل می نماید. اعصاب اپتیک اطلاعات مربوط به بینایی را به مغز مخابره می نمایند. رتینوپاتی دیابتی یکی از عوارض چشمی مرتبط با دیابت است. علت این مشکل آسیب رگ های ظریف چشم ( عوارض میکروواسکولار ) می باشد. بیماری کلیوی و آسیب اعصاب نیز از عوارض میکروواسکولار هستند. آسیب رگ های بزرگ ( عوارض ماکروواسکولار ) شامل عوارضی مانند بیماری قلبی و سکته می باشد.
مطالعات بی شماری نشان می دهند که عوارض میکروواسکولار با قندخون بالا در ارتباط می باشند. با کنترل مناسب قندخون می توان تا حد زیادی این عوارض را کاهش داد. رتینوپاتی دیابتی سبب نابینایی برگشت ناپذیر در جوامع صنعتی می شود. مدت زمان ابتلا به دیابت مهمترین فاکتور خطر پیشرفت رتینوپاتی می باشد. بنابراین هرچه این مدت بیشتر باشد، خطر این مشکلات چشمی نیز بیشتر خواهد شد. اگر رتینوپاتی زود تشخیص داده نشده و یا دیر درمان شود، نابینایی را به دنبال دارد.

رتینوپاتی قبل از ۵ سال اول تشخیص این بیماری مشاهده می شود. خطر آسیب به شبکیه چشم با افزایش طول مدت دیابت بیشتر می شود. کنترل فشرده قندخون خطر بروز رتینوپاتی را کاهش می دهد. مطالعه DCCT ( مطالعه ای بزرگ بر روی افراد دیابتی نوع یک ) نشان داد که افرادی که با استفاده از پمپ انسولین یا چند تزریق در روز به کنترل مناسب قندخون دست یافته اند، ۵۰ تا ۷۵% شانس پیشرفت رتینوپاتی ( آسیب چشم ) ، نفروپاتی ( بیماری کلیوی ) یا آسیب اعصاب در آنها کاهش یافته است.
افراد دیابتی نوع دو معمولا در زمان تشخیص بیماری تا حدی علایم رتینوپاتی را دارند. در این موارد، کنترل قندخون، فشارخون و کلسترول خون نقش مهمی در آهسته نمودن پیشرفت رتینوپاتی و سایر مشکلات چشمی دارد. درمان رتینوپاتی دیابتی شامل لیزر درمانی و جراحی می باشد. لیزر درمانی در مراحل اولیه بیماری چشمی تا ۵۰% شانس نابینایی را کاهش خواهد داد.
جهت پیشگیری از رتینوپاتی دیابتی، فرد دیابتی باید سالانه معاینه منظم چشم پزشکی داشته باشد. زنان دیابتی که اخیرا باردار شده اند ، باید در طی سه ماه اول بارداری و بعد از پایان بارداری معاینه منظم چشم را انجام دهند.( این مورد برای خانم هایی که به دیابت بارداری مبتلا شده اند،توصیه نمی شود زیرا خطر رتینوپاتی در این افراد افزایش نمی یابد.)پیشگیری از مشکلات چشمی دیابتهر فردی باید معاینات منظم چشم پزشکی را داشته باشد، اما معاینه سالانه در بیماران دیابتی اهمیت دارد. معاینه چشم می تواند به تشخیص زودهنگام مشکلات کمک نموده و از مشکلات آینده جلوگیری نماید. اگر با وجود دیابت تصمیم به بارداری گرفته اید، باید قبل و حین بارداری معاینات چشم را انجام دهید. از پزشک درباره ی اینکه چه چیز برای شما مناسب است، سوال نمایید. همچنین اگر دیابت دارید، کنترل قندخون و فشارخون در پیشگیری از مشکلات چشم بسیار موثر است.چه زمانی برای مشکلات چشمی با پزشک تماس بگیرید؟

اگر مبتلا به دیابت هستید، در صورت بروز مشکلات زیر با پزشک تماس بگیرید:

. لکه های سیاه در میدان بینایی
. چشمک زدن نور در چشم
. تاری دید
. وجود هاله در چشم
دیدگاه‌های نوشته

*
*