پرتال کلینیک تخصصی دیابت پارسیان
سبد خرید خالی است.

تست ها و آزمایشات دیابت بارداری

تست ها و آزمایشات دیابت بارداری

انجمن دیابت آمریکا پیشنهاد می کند که همه ی خانم های باردار که در حال حاضر دیابت در آنها تشخیص داده نشده است در هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری از نظر ابتلا به دیابت بارداری مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرند. روش های انجام تست دیابت بارداری متفاوت می باشد.
در روش اول، تست طی دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول آزمایش به ناشتا بودن نیازی نیست. در این مرحله مایعی محتوی ۵۰ گرم گلوکز ( قند ) نوشیده می شود. سپس یک ساعت بعد نمونه خون بیمار گرفته می شود. اگر بعد از یک ساعت قندخون بالا نباشد احتمال دیابت بارداری رد می شود. اما اگر قندخون بالاتر از حد طبیعی باشد درخواست مرحله دوم تست یعنی OGTT ( تست تحمل گلوکز خوراکی) انجام می شود.
برای انجام تست OGTT شخص می بایست به مدت ۸ ساعت ناشتا باشد. در این زمان مایع قندی محتوی ۱۰۰ گرم گلوکز ( قند ) نوشیده می شود. سه ساعت بعد نمونه خون برای بررسی قند در خون گرفته می شود. میزان طبیعی قند در خون احتمال دیابت بارداری را رد می نماید. اما در صورت وجود میزان غیرطبیعی قندخون دیابت بارداری تایید نهایی می شود.
برخی از کارشناسان جهت تشخیص دیابت بارداری از این دو روش استفاده نمی کنند. آنها نوع دیگری از OGTT را انجام می دهند. برای انجام این تست باید به مدت ۸ ساعت ناشتا بود. سپس مایعی حاوی ۷۵ گرم گلوکز نوشیده می شود. نمونه خون ۱ و سپس ۲ ساعت بعد جهت بررسی مقدار قند در خون گرفته می شود. اگر میزان قند در خون زیاد نباشد احتمال دیابت بارداری رد می شود و در صورت وجود مقادیر غیر طبیعی قند در خون تشخیص تایید می شود.

سایر تست ها.

اگر مبتلا به دیابت بارداری باشید، پزشک در هر ویزیت فشارخون شما را کنترل می نماید. در طی بارداری تست های خاصی نیز جهت بررسی سلامت جنین انجام می شود. این تست ها شامل:

* خود کنترلی قندخون. تست قندخون با استفاده از دستگاه گلوکومتر کمک می نماید از کنترل بودن قندخون خود مطلع شوید.
* سونوگرافی شکمی. این تست جهت بررسی سن، وزن و سلامت جنین کاربرد دارد. در سونوگرافی اندازه سر و شکم جنین نیز بررسی می شود. این اندازه گیری ها در کنار سایر اطلاعات به پزشک در تصمیم گیری برنامه درمان کمک می نماید.
* تست بدون استرس ( NST ). این تست وضعیت سلامت جنین را توسط بررسی ضربان قلب جنین در پاسخ به حرکت بررسی می نماید.
* برخی از پزشکان انجام تست A1C را در طی بارداری پیشنهاد می نمایند. این تست متوسط قندخون را درطی دو تا سه ماه گذشته نشان می دهد.
* کنترل قلب جنین ( FHR ) . زمانی که مادر در مرحله زایمان می باشد ضربان قلب جنین به دقت کنترل و ثبت می شود.
کنترل بعد از زایمان بعد از تولد نوزاد، سطوح قندخون مادر چندین بار کنترل می شود. در چند ساعت پس از تولد قندخون نوزاد نیز چندین مرتبه کنترل می شود.

پیگیری

حتی در صورتی که دیابت بارداری بعد از تولد نوزاد برطرف شود، مادر هنوز هم در خطر ابتلا مجدد به دیابت در بارداری بعدی و دیابت نوع دو در آینده قرار دارد.
معمولا تست تحمل گلوکز خوراکی ۶ تا ۱۲ هفته بعد از زایمان یا بعد از توقف شیردهی نوزاد انجام می شود. اگر نتایج تست طبیعی باشد، انجام تست باید هر سه سال تکرار شود. حتی با وجود نرمال بودن قندخون، مادر هنوز هم در خطر ابتلا به دیابت نوع دو در آینده قرار دارد. رژیم غذایی سالم و فعالیت منظم بدنی در پیشگیری از دیابت نوع دو موثر است.
اگر قصد بارداری مجدد دارید، بهتر است قبل از بارداری و در طی آن آزمایشات قندخون را انجام دهید.

دیدگاه‌های نوشته

*
*